POLOSKASZAGÚ SZILVADARÁZS

Kártevő neve: Hoplocampa minuta
A Hoplocampa flava (Sárga szilvadarázs) ritkán okoz kárt, mivel elszórtan megjelenő kártevő.

Tápnövény: szilva, kajszibarack, kökény.

A kártevő előfordulása, fontossága:
A szilvadarázs az egyik legfontosabb kártevő a szilvatermelésben. Mérsékelt éghajlaton különösen elterjedt. A száraz, meleg időjárás kedvez a szaporodásának. Az általa okozott kár az adott évtől függ, illetve a termőterület rendszeres vagy alkalmankénti kezelésétől.

Tünetek:
A mogyoró nagyságú szilvákon okoz kárt, ahol egy kisebb rést lehet felfedezni. Ez a hely, ahol a lárva behatol a termésbe. A lárva megrágja az apró gyümölcs belsejét, és az üreget ürülékszemcsékkel tölti ki. A szétnyomott lárvának és a károsodott gyümölcsnek jellegzetes poloskaszaga van. A fertőzött és lehullott szilván egy nagyobb rés mutatja azt a helyet, ahol a lárva elhagyta a gyümölcsöt. Egy lárva 4-5 gyümölcsöt is károsíthat teljes kifejlődése során.


A kártevő életmódja:

Sárga szilvadarázsA kártevőnek évente egy generációja van. Lárva állapotban telel át a talajban. Tavasszal bebábozódik, majd 2-3 hetes nyugalmi állapot után imágóvá alakul át. A hőmérséklettől függően a rajzás általában a szilvavirágzás előtt megkezdődik, és 15-25 napig tart. 12°C felett kezdődik el a tojások lerakása. A rovar a tojásokat a csészelevél-karéjokba rakja le. Az embrionális fejlődés 6-10 napig tart, míg a lárvák teljes kifejlődése további 14 napot vesz igénybe. A kifejlett lárvák a talajra vetik magukat, vagy lehullanak a gyümölccsel együtt. Napsütésben azonnal kimásznak a gyümölcsből (egyébként ez csak1-2 nap elteltével következik be), és felkészülnek a bebábozódásra. A lárvák egy része diapauza állapotban maradhat, és csak a következő évben alakulnak át imágókká. A fekete imágók 4-5 mm hosszúságúak, a lábaik pedig sárgásak. A kifejlett lárva 8-10 mm hosszú, a feje sárga.

A poloskaszagú (fekete) szilvadarázs fejlődésmenete:

Védekezés:
Egy lehetséges agrotechnikai módszer, ha minden évben összegyűjtjük a lehullott fertőzött gyümölcsöket, de ezt csak házi kertekben lehet véghez vinni. A növényvédőszeres kezelés legkorábbi lehetséges időpontja a sziromhullást követő időszak.


A hatóanyag neve
Hatásmód
A termék neve
Kijuttatandó mennyiség
Élelmezés- egészségügyi várakozási idő
IPM
Integrált besorolás
Béta-ciflutrin kontakt Bulldock 25 EC 0,6 l/ha
7
Piros
Béta-ciflutrin
Oxidemeton-metil
kontakt
felszívódó
Enduro 258 EC 0,8 l/ha
28
Piros
Dimetoát felszívódó Rogor L-40 EC 0,075-0,1 %
14
Piros
Dimetoát felszívódó BI 58 EC 0,8-1,0 l/ha
14
Piros
Dimetoát felszívódó Sinoratox 40 EC 0,8-1,0 l/ha
7
Piros
Malation felszívódó Fyfanon 50 EC 1,5 l/ha
10
Sárga
Zöld Rezisztencia veszélye nélkül általánosan használható az integrált védelemben
Sárga Korlátozások mellett használható az integrált védelemben
Piros Csak a növény- és talajvédelmi szolgálat írásos javaslatára használható az integrált védelemben